Mengenai Sarawak

Mengenai Sarawak

Geografi - Iklim dan Cuaca

Sama seperti mana-mana bahagian Malaysia, Sarawak mempunyai iklim khatulistiwa. Suhunya agak tetap dalam lingkungan 23 ° C hingga 32 ° C sepanjang tahun. Bagaimanapun, pada bulan-bulan dari bulan Mac hingga September, cuaca berada di tempat yang kering dan panas. Tahap kelembapan di Sarawak sentiasa tinggi di dataran rendah di mana anda boleh mengharapkan sekurang-kurangnya 85% hingga kelembapan 95% setahun. Curah hujan setiap tahun adalah sekitar 3300 mm dan 4600 mm bergantung kepada lokasi. Bulan paling basah di Sarawak adalah sepanjang tempoh November hingga Februari.


Gambaran keseluruhan

Panduan Membeli-belah
Sarawak adalah permata apabila ia datang kepada khazanah semula jadi. Ia juga merupakan tempat untuk berbelanja. Terdapat banyak pusat membeli-belah besar di Sarawak untuk memenuhi semua lapisan masyarakat. Antara pusat membeli-belah di Sarawak ialah Kompleks Beli-Belah Tun Jugah, Green Heights Mall, Pusat Beli-Belah Riverside, Crowne Square, Bintang Megamall dan The Spring. Dengan banyak pusat membeli-belah di Sarawak, ia menjadikan aktiviti berbelanja yang tidak dapat dielakkan apabila anda datang ke Sarawak.

Makan / restoran

Sarawak terkenal dengan keseronokan pribumi serta makanan laut segar. Sarawak menawarkan makanan laut yang hebat dengan harga yang luar biasa. Tempat yang baik untuk menikmati hidangan tempatan di Sarawak adalah di Restoran Waterfront dan The Bazaar Makanan Spring. Untuk makanan laut, tempat-tempat untuk menikmati makanan laut yang hebat di Bukit Mata Seafood Centre dan Rock Road Seafood Restaurant. Apabila di Sarawak, jangan ketinggalan peluang untuk mencuba Sarawak Laksa yang lazat. Hidangan ini sebenarnya adalah bihun dalam sup tebal yang diperbuat daripada rempah ratus, banyak makanan laut, ayam dan dadar yang dihiris. Keistimewaan ini adalah yang terbaik apabila ia masih panas. Keistimewaan lain di Sarawak ialah Kolok Mee. Ini adalah hidangan yang biasa dijumpai di Sarawak. Mie hidangan ini diperbuat daripada telur dan disajikan dalam sos ringan dan beberapa daging lembu yang dicincang. Kek lapis Sarawak juga merupakan pencuci mulut yang tidak boleh dilepaskan. Mereka makan dalam pelbagai rasa.

Aktiviti

Sarawak penuh dengan aktiviti luaran. Terdapat Muzium Cat, Sibu, Taman Negara Gunung Mulu dan Bako National Park. Muzium Cat terletak di Kuching, Sarawak. Ia diasaskan pada tahun 1993. Muzium ini mempunyai lebih daripada 2000 pameran, patung-patung dan artifak yang berkaitan dengan kisah-kisah dari seluruh dunia. Muzium ini mempunyai ruang 1036 meter persegi di mana ia menghadap ke bandar Kuching.

Sarawak hanya penuh kehijauan dan banyak hidupan liar. Contoh terbaik dari kehijauan dan kepelbagaian makhluk yang luar biasa ini adalah di Taman Negara Bako. Taman ini menawarkan pengenalan hebat kepada hutan hujan dan pantai Borneo. Taman ini hanya 37 kilometer dari Kuching, menjadikannya mudah diakses. Taman ini adalah salah satu tempat yang sangat sedikit di dunia yang begitu kaya dengan keindahan alam semulajadi.

Ia kembali pada tahun 1957 bahawa Taman Negara Bako diasaskan. Ia adalah taman negara tertua di Sarawak yang berada di kawasan yang mengejutkan 2727 hektar. Lokasinya terletak di hujung semenanjung Muara Tebas. Ia adalah salah satu taman negara terkecil di Sarawak, salah satu yang paling menarik, kerana ia mengandungi hampir semua jenis tumbuh-tumbuhan yang terdapat di Borneo. Rangkaian laluan alam semula jadi yang dikendalikan dengan baik membolehkan para pelawat memanfaatkan persekitaran yang unik ini. Ini pastinya tempat untuk pergi jika anda adalah orang yang suka sifatnya. Ia juga merupakan tempat yang hebat untuk berehat dan bersantai.


Pengangkutan

Sekiranya anda mempunyai belanjawan untuk menyewa kereta di Sarawak, itu akan menjadi pilihan terbaik. Untuk alternatif yang lebih murah, anda sentiasa boleh menggunakan bas atau teksi.

Jambatan Darul Hana
 1. Jambatan Darul Hana menjadi daya tarikan pelancong dan mercu tanda bandar raya Kuching, Sarawak. - New!
Jinhold Service Apartment
 1. Jinhold Service Apartment
Kampung Budaya Sarawak
 1. Tempat Menarik Kampung Budaya Sarawak - New!
 2. Tempat Percutian Menarik di Perkampungan Budaya SarawakTAGS Mengenai Sarawak

 1. pengenalan sarawak
 2. sejarah sarawak
 3. sarawak destinasi
 4. budaya sarawak
 5. sultan sarawak
 6. keadaan huru hara di negeri sarawak pada kurun ke-19
 7. peta sarawak lengkap
 8. hubungan sarawak dalam alam melayu